JormaSalminen Jormakin puhuu

Tiedepohjainen maailmankuva ja sekulaari humanismi.

   Suomessa käydään kiivasta keskustelua suurmoskeijasta ja islamisaatiosta, sekä kirkon asemasta nyky-yhteiskunnassa. Voisimme olla maamme kasvavalle muslimiväestölle esimerkkinä hyvästä, vapaamielisestä, suvaitsevasta ja tasa-arvoisesta uskontokulttuurista ja valtiosta, kun saisimme oman pesämme kuntoon.

Sekulaarin tapakulttuurin yleistyessä ja tiedepohjaisen maailmankuvan, sekä rationaalisen ajattelun raivatessa tilaa vanhoihin uskontosidonnaisiin dogmeihin perustuvalta käyttäytymiseltä, pitäisi kahden pääkirkkomme julkisoikeudellinen erityisasema purkaa pois jarruttamasta tätä positiivista kehitystä. Kirkkojen tulisi itse päättää omista säännöistään ilman valtion ohjausta, jolloin kirkkolain ja perustuslain 76§:n ( siellä kirkolliskokous menee eduskunnan edelle) erityisratkaisut voidaan lopettaa. Kirkon ja valtion pyhä yhteys muuttuisi täten väljäksi toisiaan kunnioittavaksi työsuhteeksi. Kirkko on pantava myös samalle viivalle muiden toimijoiden kanssa, jotka haluavat ja pystyvät hoitamaan kirkon nyt suorittamia tehtäviä.

Uskonto tai sen puuttuminen väestörekisteristä pitää poistaa niin lapsilta kuin aikuisilta. Ihmisellä täytyy olla oikeus pitää uskontonsa ja katsomuksensa yksityisasianaan. Kristinuskon reformaatio on meillä hyvin rivakkaa kuten myös kirkosta eroaminen tai siihen ollenkaan liittyminen. Ihmisen elämänkaareen liittyvät kirkolle vakiintuneet toimitukset roikottavat kansalaisia kirkon jäseninä, usein sievistelynä sukulaisia kohtaan ja lahjojen toivossa. Ihmetyttää uuspakanallisen Karhun kansan saama virallinen vihkimislupa. Heidän pyhissä runoissaan esim. Iro-neiti tulee raskaaksi puolukasta ja muuta mukavaa ;-) Avioliittoon vihkiminen pitäisi maallistaa. Surkuhupaisaa pitää sitä uskonnollisena toimituksena, mikä toimitus avioero sitten on? Suomessa on lähes sata uskonnollista yhdyskuntaa, joten ehdottaisin että jätetään ne kaikki omiin oloihinsa ja lainsäädännön erioikeuksien ulkopuolelle.

Islam ja muslimit ovat kaikkien hampaissa. Miksiköhän niin paljon maltillisia muslimeja pakenee poliittisen islamin maista Eurooppaan ja Suomeenkin. Varmaan haluavat elää rauhassa ja tasa-arvoisesti. Voisimme olla heille esimerkkinä helpottamalla vaikkapa uskonnottomien elämää maassamme. Edistystä tapahtuu koko ajan, mutta käytäntö kentällä rikkoo tosi räikeästi sovittuja pelisääntöjä mm. koulu- ja päiväkotimaailmassa.

Klassiset hyveet: totuudellisuus, hyvyys, viisaus, kohtuullisuus, suvaitsevaisuus ja oikeudenmukaisuus pitäisi olla ihmisen elämänohje. Elämään valmentava elämänkatsomustieto pitää saada kaikille pakolliseksi kouluaineeksi oppilaan uskontokunnasta riippumatta. Historian, yhteiskuntaopin sekä etiikan ja filosofian opetuksessa voidaan kertoa tasapuolisesti kaikista eri uskonnoista ja elämänkatsomuksista, jolloin monenkirjava uskontojen opetus poistuu vaikeasti toteutettavana ja ylikorostettuna, eikä oppilaita enää LAJITELLA USKONTOJEN MUKAAN!

Olen vapaa-ajattelija ja tämän kirjoituksen sisältö myötäilee yhdistyksemme tavoite- ja strategiasuunnitelmaa, mutta on minun yksityinen mielipidekirjoitukseni. Toimimme osana kasainvälistä liikettä uskonnottomien oikeuksien puolesta tavoitteena sekulaari Suomi.

http://vapaa-ajattelijat.fi/

 

 

Jorma Salminen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat