JormaSalminen Jormakin puhuu

Kyllä kansa tietää, ja persut.

  • Kyllä kansa tietää, ja persut.

 En tykännyt koulussa historiasta. Presidenttimmekään ei välittänyt historian tunneista. Nobelisti Bengt Holmström ei sietänyt historiaa ennen kuin tajusi ettei yhteiskunnallisia ilmiöitä voi ymmärtää tuntematta historiallisia taustoja. Sauli Niinistö on tässä hänen jonkun verran ihmetellyn, hallitsemattomaan maahanmuuttoon liittyvän kommentin takia. Se tipahti jostain saaden miettimään sen yhteyttä hallitusongelmaan. Hallitusta on moitittu alusta asti ja nyt itkettiin, kun se meinasi hajota. Onneksi taisi tulla vaan särö kansan luottamukseen.  Holmström taas hätkähdytti Niinistöä Kultarannassa varoittelemalla turhasta läpinäkyvyydestä politiikassa. Lisääntynyt julkisuus tekee hänen mielestään järkevän politiikan toteuttamisesta hankalaa. Holmströmin mukaan poliitikot eivät uskalla tehdä kovia ratkaisuja, koska äänestäjät kurkistelevat niitä pienestä avaimenreiästä näkemättä ja ymmärtämättä kokonaisuutta. Periaatteistaankin on joskus voitava luopua.

 Nykyisen hallitusohjelman sivulla 37 kirjoitetaan suvaitsevaisuuden edistämisestä ja ihmisarvon kunnioittamisesta. Jussi Halla-ahon uusi perussuomalaiset ei Orpon ja Sipilän mielestä tuota allekirjoita, siksi persut heitettiin ulos hallituksesta vähäksi aikaa, muodollisesti. Nuo nuivat. Veikko Vennamo heitettiin, tai paremminkin kannettiin ulos istuntosalista, tosin eri syistä. SMP:n suurin kannattajakunta oli rintamamiehet, asutustilalliset ja Karjalan evakot. "Kyllä kansa tietää" oli Vennamon lempilausahdus ja se oli totta huomioiden ajan ja kannattajakunnan kokemukset sota-aikana ja sen jälkimainingeissa. Vennamolle kävi samoin kuin nyt Halla-aholle, eduskuntaryhmä hajosi ja lähteneet perustivat SKYP:n. Veikkoa moitittiin diktaattoriksi. Sopisi ehkä Halla-ahollekin? Simon Elo uutena puheenjohtajana kelvannee hallitukselle.

 Jussi Halla-ahon vanhemmat olivat kotoisin Alajärveltä, jonka ru..., eiku komea vallesmanni Raimo Vistbacka PS:n ensimmäisenä puheenjohtajana tiesi myös paljon elämästä. Halla-aho on nyt samassa tilanteessa Vistbackan kanssa, kun vanhan PS:n rauniot enää savuavat. Jussi on kokenut kaikenlaista koulukiusaamisesta ja vanhempien alkoholiongelmista lähtien varttuessaan heikkomaineisessa Peltolammin kaupunginosassa Tampereella. Hän soitteli hevimetallibändissä, ja opiskelut johtivat tohtoriksi. Sanotaan, ettei politiikassa menesty, ellei ole tehnyt "oikeita" töitä. Halla-aho lienee työskennellyt vuoden tarjoilijana, mutta haaveili pornokaupan perustamisesta. Sivarina hän vastustaa puolustusyhteistyön kehittämistä, jotenkin kaksipiippuisen koomista. Paremminkin hän vaikuttaa fasistilta kuin pasifistilta. Eu-parlamentissa Eu:n vastaisena on ymmärrettävää. Halla-aholaisuuden tulevaisuus jää nähtäväksi. Tynkä PS on yhtä outo lintu poliittisessa kentässä kuin toinen puolikas Uusi vaihtoehto.

 Timo Soinia pidin sunnuntaihin asti jotenkin vasten(yli)mielisenä, mutta Halla-aho nyt joka puolelta julkisuudessa kuvattuna saa arvioimaan Soinia uudelleen. Toivottavasti tämä uusi vaihtoehto-puolue ei kerää helmoihinsa sitä fiksumman väestön (tästä tulee sanomista) mielestä turhanpäiväistä lukihäiriöisten porukkaa, joka Halla-ahoa ja muutenkin persuja kompaten melskasi turuilla ja toreilla ja heitteli apinoituja kommenttejaan jokaiseen some-keskusteluun. - Rajat kiinni, Suomi (kaikki) meille ensin, mamut ulos, Soldiers of Odin ja muut muka isänmaalliset liikkeet tekivät, ja tekevät edelleen, itsensä lähinnä naurettaviksi. Häpäisevät Suomen lipunkin. Huoliikohan Halla-aho heidät sotajoukkoihinsa kansallismieliseen taisteluunsa.

 Pelkäsin jo, että poliitikon uraa suunnittelevat sortuvat käyttämään noita helposti manipuloitavia persujen tunnuksilla riekkuvia Suomi suomalaisille-teemaa vääristeleviä idiootteja ponnahduslautanaan. Se ei olisi pitkälle kantanut. Nyt kenttä on ainakin hajalla, joten on syytä miettiä tarkasti kenen lauluja laulaa.  - Joku voi kysyä, miksen käsittele äärisuvaitsevaisuutta , maahanmuuttokriittisyyden vastapuolta. Hallitsemattomaan maahanmuuttoon oli sen huippuhetkinä paljon asenteista ja aatteista riippumattomia , silloin meille täysin vieraita ja yllättämään päässeitä syitä, joten en lähde yrittämäänkään.

 Paljon jo ehdittiin spekuloida uutta hallitusta ja sen muodostamiseen liittyviä puoluekohtaisia lehmäkauppoja, nehän ovat osa kaikenlaista politiikkaa. Esitettiin pakkoruotsia, Vaasan keskussairaalaa, viinalakia, maakuntia yms. Hajoamassa ollut hallitus ei ole loppujen lopuksi ollut samaa mieltä mistään isommista linjauksista, joten olisiko mennyt ainakaan huonommaksi. Tiedä häntä. Juuri itänyt sotetaimi olisi kyllä nääkähtänyt. Heitän ennustukseni, että sote-uudistus ei toteudu suunnitellussa muodossa, eikä aikataulussa. Se on kuin Olkiluoto 3! Oli tässä melkoinen pari vuorokautta, ja nyt alkaa jahkaaminen mitä oli sovittu etukäteen ja kuka sopi mitäkin. Kaunopuheitten tulva ihmisyydestä ja suvaitsevaisuudesta laski äkkiä.    -   On sanottu, että Eurooppa on ollut vahvimmillaan aina, kun suvaitsevaisuus on ruokkinut vahvaa talouskasvua.

 

 Lainaan tähän loppuun Mika Waltaria

Synnyin vieraana
vieraaseen maailmaan,
jonka kieltä en ymmärrä.
Kuulen vain hokemia, sanoja:
Leipä, työ, rauha, raha.

Turhaan.
Hymyilen sanoille:
vain katse, kosketus, ihmisen lämpö
riittää elämäksi
muukalaiselle.

Jorma Salminen

                                                     

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat